Zakończony został projekt „Aktywni, Zdrowi, Kreatywni” – cykl warsztatów dla dzieci i młodzieży z Białegostoku, który zaplanowano dla łącznie 90 uczestników w wieku 8-18 lat zamieszkałych na terenie Miasta Białegostoku . Cele które zostały zrealizowane poprzez jego realizację to: – edukacja prozdrowotna dzieci i młodzieży, – kształtowanie nawyków prozdrowotnych, dbałości o prawidłowe odżywianie, prowadzenie zdrowego trybu życia, – rozwijanie samodzielności, innowacyjności, kreatywności i przedsiębiorczości u dzieci i młodzieży, – edukacja związana z poznawaniem zagrożeń współczesnego świata, – wzmacnianie pożądanych zachowań reagowania na zagrożenia występujące w środowisku szkolnym tj. jak dyskryminacja, przemoc, używki, – nauka otwartości i tolerancji – edukacja antydyskryminacyjna poprzez uwrażliwienie na potrzeby społeczne i emocjonalne innych dzieci, wychowanków domu dziecka, niepełnosprawnych i seniorów – grup defaworyzowanych – wzmacnianie potencjału dzieci i młodzieży oraz poczucia własnej wartości – rozwijanie sprawności fizycznej dzieci i młodzieży; – podnoszenia świadomości proekologicznej wśród dzieci i młodzieży i pracowników oświaty W ramach zajęć zorganizowanych podczas warsztatów odbywały się następujące rodzaje zajęć: 1. Warsztaty kulinarne , podczas których uczestnicy samodzielnie wykonali zdrowe posiłki. Celem tego zadania było zachęcenie do eksperymentowania w kuchni , rozwoju kreatywności i przedsiębiorczości oraz kształtowania dobrych nawyków żywieniowych. 2. Warsztaty proekologiczne – recyclingowe, których celem był wzrost świadomości proekologicznej młodzieży i pracowników oświaty. Uczestnicy mogli wykazać się także innowacyjnością i kreatywnością w wykorzystaniu wtórnym odpadów i śmieci na potrzeby stworzenia nowych, unikatowych przedmiotów codziennego użytku. 3. Interaktywne wykłady dotyczące współczesnych zagrożeń w grupie szkolnej. Tematyka: „Sport najzdrowszym nałogiem”. Celem wykładu było wzmocnienie pożądanych zachowań reagowania na liczne zagrożenia występujące w środowisku szkolnym. 4. Zajęcia jeździeckie, które miały wpływ na rozwijanie sprawności fizycznej dzieci i młodzieży oraz są fantastyczną propozycja dla wartościowego spędzania czasu oraz sposobem na zagrożenia występujące w środowisku szkolnym. Na koniec uczestnicy spożyli wspólny posiłek: 5. Posiłek w formie obiadu z napojami. Warsztaty odbywały się w otoczeniu natury, w gospodarstwie agroturystycznym na Podlasiu, nieopodal zabytkowego Tykocina (powiat białostocki). W turnusie brały udział : osoby zdrowe, jak i osoby zaburzone z chorobami psychicznymi, dzieci z domów dziecka zamieszkałe na terenie Miasta Białegostoku. Oferent zapewnił w ramach wkładu własnego miejsce organizacji warsztatów.